Intervisie

Stilstaan om daarna weer met energie verder te kunnen.

De druk in ons werk is vaak hoog of wordt in ieder geval vaak zo ervaren. Belangrijk is dan om regelmatig stil te staan bij wat we doen, hoe we dat doen, of dat anders kan en of we (nog) beter bij onze cliënten kunnen aansluiten. VanuitdeGrond heeft verschillende manieren in huis om stil te staan bij deze vragen. Denk hierbij aan intervisie, casuïstiek bespreking, Moreel Beraad, Spiegelgesprekken, evaluatiegesprekken en supervisie.

De ervaring leert dat het helpt iemand van buitenaf te betrekken om deze gesprekken te leiden. Op deze manier wordt er meer diepgang bereikt door het stellen van juiste vragen en de spiegel die voorgehouden wordt.

  • Het werken met dwang brengt vele uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee. In ons streven om het juiste te doen komen we regelmatig in de knoop te zitten en wordt steeds onduidelijker wat het juiste is. Door een situatie uit te pluizen en naar de onderliggende waarden te kijken helpt Moreel Beraad om hier een uitweg in te vinden.

  • Bij een spiegelgesprek wordt een client of zijn naaste geïnterviewd door een gespreksleider. De betrokken hulpverleners zijn aanwezig maar zijn tijdens het interview vooral luisteraars. Na het interview wordt afscheid genomen van de geïnterviewde en gaat de gespreksleider in gesprek met de hulpverleners, wat heb je gezien en gehoord?

    Een zeer bruikbare methode om feedback te krijgen vanuit de cliënt en zijn systeem. Door de gebruikte methode in het spiegel gesprek wordt de hulpverlener uitgedaagd om zijn of haar oordeel uit te stellen. Het Spiegelgesprek is ook zeer bruikbaar in klachten situaties waarin het moeilijk lukt om het clientperspectief naar voren te krijgen.

  • Om met elkaar beter te worden is het essentieel om te evalueren wat we doen. Een goed voorbeeld is het verminderen van dwangtoepassingen. Door regelmatig met elkaar terug te kijken op momenten dat dwang is toegepast stel je jezelf in staat om van die situaties te leren. Door steeds de vraag te stellen: “wat hebben we mogelijk gemist” kijken we terug naar de situatie waaruit dwang ontstond. Zonder oordeel en veroordeling, achteraf gezien kom je altijd wel iets tegen. Door op deze manier met elkaar in gesprek te gaan, wordt je ook als team sterker en wordt je in staat gesteld om met elkaar te groeien.